Inleiding / Aanleiding

Samenwerken in de huisartsenzorg is tegenwoordig geen vrijblijvende zaak meer. Veel huisartsen en praktijkmedewerkers staan vierentwintig uur per dag klaar voor de patiënt. Zowel overdag in de praktijk als ‘s avonds en ‘s nachts op de huisartsenpost. Vaak hebben huisartsen zich gegroepeerd in een zogenaamde huisartsengroep (HAGRO). Deze schaalvergroting in de zorg maakt elektronische communicatie en gegevensuitwisseling zeer noodzakelijk. Het elektronisch patiënten dossier (EPD) evolueert hiermee van informatiebron binnen een huisartsenpraktijk tot informatiebron voor de huisartsenzorg.

Deze ontwikkeling speelt zich niet alleen af binnen de huisartsenzorg, maar vindt plaats in de gehele gezondheidszorg. De ervaringen van huisartsen met het EPD kunnen daaraan samen met deze richtlijn, een zinvolle bijdrage leveren. Via deze cursus leert u hoe u dit functioneel in Bricks Huisarts toe kunt passen. Dit wordt ondersteund via boeiende casuïstieken uit de dagelijkse praktijk. Onderwerpen als de SOEP systematiek en de ICPC-code worden duidelijk belicht. Daarbij komt door de NHG geadviseerde registratiemethode - het EGR (Episodegericht) registreren - aan bod.

Functies van het EPD

Het vastleggen van relevante zorginhoudelijke informatie in het EPD door huisarts en praktijkmedewerker is van belang voor de continuïteit en kwaliteit van zorg.

  • Doordat het EPD toegankelijk is vanaf diverse werkplekken is de continuïteit van zorginformatie beter gewaarborgd dan bij een dossier op papier.

  • Het EPD vervult een belangrijke rol bij taakdelegatie in de huisartsenpraktijk. De praktijkassistente en de praktijkondersteuner leggen in het kader hiervan hun eigen contactgegevens in het EPD vast.

  • Het EPD is verder een onmisbaar instrument bij het uitvoeren van gestructureerde zorg- en preventietaken in de huisartsenpraktijk, zoals het monitoren van chronische aandoeningen, het opsporen van risicopatiënten voor programmatische preventie.

  • Ook voor de lerende zorgpraktijk is een EPD onontbeerlijk. Uit het dossier kan ‘spiegelinformatie’ worden afgeleid voor bijvoorbeeld FTO-besprekingen, jaarverslagen of praktijkvisitatie. Het maakt reflectie op het eigen professioneel handelen mogelijk.

  • In het kader van transparantie van de hulpverlening is het EPD een bron van gegevens, bijvoorbeeld voor prestatie vergelijking, interne kwaliteitsverbetering of externe toetsing.

  • Geanonimiseerde gegevens uit het EPD kunnen voor onderzoeks- en andere projecten worden gebruikt.

  • Het gebruik van het EPD maakt bovendien elektronisch consultondersteuning mogelijk. Evidence based richtlijnen, aangepast aan de specifieke patiëntkenmerken, kunnen tijdens het consult op het scherm worden opgeroepen en de huisarts ondersteunen bij het nemen van beslissingen.

Daarnaast vervult het EPD de volgende klassieke functies van het medisch dossier:

  • Het EPD dient de huisarts als geheugensteun voor zijn bevindingen en conclusies, voor de behandeling en/of behandelplan, voor de gegevens die door anderen zijn verstrekt, de wensen van de patiënt en wat met de patiënt besproken of afgesproken is.

  • Bij consultatie of verwijzing naar derden kunnen gegevens uit het EPD gehaald worden voor het schrijven van een overdracht- of verwijsbrief. In het geval van een meningsverschil met de patient of een aansprakelijkheids- of claimzaak is het EPD een bron van gegevens. De medische tuchtrechter heeft herhaaldel malen het belang van een zorgvuldig bijgehouden dossier onderstreept.

Voor wie?

De cursus is gericht op medewerkers van huisartspraktijken die met Bricks Huisarts werken, zoals de huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners en iedereen die een patiëntendossier in een EPD wil vormen.


Laatst geüpdatet: 18-01-2024