Registreren in de praktijk

Invoeren episode

Bricks Huisarts maakt gebruik van de zogenaamde SOEP registratie. In SOEP registratie is eerder uitgelegd waar de S-O-E-P voor staat en wat de functie ervan is.

De E-regel heeft betrekking op het EGR in de praktijk. Wanneer een patiënt kampt met de klacht astma kan men in de E-regel zeer eenvoudig beginnen met typen

afb2

Doordat er letters worden ingegeven in het tekstveld bij de E-regel denkt Bricks Huisarts mee en oppert de mogelijke ICPC-code(s) + benaming. Door met uw pijltoetsen te bewegen kunt de gewenste ICPC code eenvoudig selecteren.

Wanneer in de Episodenlijst de gekozen ICPC al bekend is zal Bricks Huisarts automatisch het deelcontact aan de betreffende episode koppelen. Als dit niet het geval is zult u eenmalig aan moeten geven dat u van het deelcontact een episode wil maken.

afb3

Hiervoor dient u een rechtermuisknop te geven op de letters ‘geen episode gekozen’ en selecteer de optie nieuwe episode: <ICPC-code>. U kunt er ook voor kiezen om het deelcontact aan een andere al bestaande episode te plakken. In dat geval selecteert u met de pijltoetsen de gewenste episode.

Eigen Episodes

Huisartsen willen bij voorkeur elke aandoening in een aparte klasse of code kunnen onderbrengen. Een classificatiesysteem zoals de ICPC laat dat niet altijd toe.

Soms laten huisartsen zich verleiden tot het vastleggen van ‘harde diagnoses’ terwijl deze helemaal niet zeker zijn. Het gebruik van codes roept kennelijk bij sommigen de behoefte aan ‘exactheid’ en ‘harde diagnoses’ op, ook als dat klinisch niet legitiem is. Een veelgehoorde klacht is dat ICPC niet de ruimte bieden om de ernstgraad van een aandoening of het aan een ziekte gebonden zorgbeleid vast te leggen. U kunt in Bricks Huisarts zelf een episodenaam kiezen. Dit kan door de tekst in de E-regel aan te passen (indien van toepassing; niet de ICPC code) Het NHG raadt aan zoveel mogelijk eigen woorden te gebruiken in de episodenaam.

Fouten herstellen, samenvoegen en attentiewaarde geven

Episode koppeling achteraf aanpassen

Het kan komt regelmatig voor dat een patiënt meerdere malen op consult komt met dezelfde klacht(en). Zoals bij “Eigen Episodes” besproken kan het zijn dat u een ‘harde diagnose’ hebt gemaakt. Als u in een later consult erachter komt dat dit de verkeerde ‘noemer’ heeft gekregen kunt dit herstellen.

afb4

Door een klik op de rechtermuisknop te geven in het deelcontact kunt u via de episode een nieuw gewenste episode selecteren of opnieuw aanmaken.

Samenvoegen episodes

Het feitelijk samenvoegen van één of meer episodes behoeft wederom een klik op de rechtermuisknop. Ditmaal geeft u een klik op een van de episodes die u wilt samenvoegen. U krijgt een aantal opties te zien zoals hieronder afgebeeld.

afb5

Wanneer u voor Voeg samen met kiest, verschijnt een lijst met de reeds aangemaakte episodes. In deze casus is gekozen om de episode Schouder symptomen / klachten samen te voegen met (Sub)luxatie schouder. Na het maken van de keus verschijnt het volgende schermpje:

afb6

U dient een keus te maken welke episode overblijft. Wilt u de episode (Sub)luxatie schouder óf Schouder symptomen / klachten overhouden? De keus is aan u!

Attentiewaarde aan episodes toekennen

Zoals u in “De episodelijst” heeft kunnen zien kunnen belangrijke aandoeningen (die voldoen aan de definitie probleem) in de episodelijst aangeduid worden met een bijzondere attentiewaarde of probleemstatus. Door episodes die hiervoor in aanmerking komen vast te leggen blijven belangrijke zaken overzichtelijk in beeld.

Wanneer u dit in Bricks Huisarts toe wilt passen geeft u een rechtermuis klik op de episode, selecteert de optie ‘attentiewaarde’ (te zien in afbeelding 6) en kiest vervolgens voor de status “ALARM’’. Dit wordt ook wel episode plus genoemd .


Laatst geüpdatet: 18-01-2024