Consulten

Algemeen

Na het starten van een consult via:

  • De Start consult knop in de zoek resultaten op de “Patiënten” tab of “Agenda” tab

  • De Start consult knop op de patiëntkaart (rechts onderin) van een geselecteerde patiënt

  • Een rechtermuisklik op de afspraak in de agenda

  • Het openen van de afspraak op de “Agenda” tab i.c.m. een klik op de Start consult knop

  • Een klik op de afspraak in de Wachtkamer op de “Welkom” tab

Komt u terecht op “Journaal” tab van het dossier:

../../_images/journaal-overzicht.png
  1. Toegang tot patiënttabbladen “Journaal”, “Metingen”, “Verwijzen”, “Medicatie”, “Protocollen”, “Taken”, “Wiki” en toegang naar “Overige” acties rondom de patiënt

  2. Attentieregels widget, hierin staan de gekoppelde ruiters en aangemaakte attenties. Door op de knop te klikken kunt u ruiters, allergieën, contra-indicaties en meer toevoegen aan het dossier.

  3. Het journaal met alle consulten, declaraties, voorschriften, etc. van de patiënt. Door gebruik te maken van de filters/selectie instellingen kunt u de weergave van het journaal naar eigen wens instellen.

  4. De SOEP-regels om een verslag te maken in het dossier.

  5. Vult u een ICPC in op de E-regel, dan wordt deze overgenomen bij episode. Via het menu te klikken kunt u een episode toevoegen aan het consult.

  6. De lijst met episoden. Klik op de knop om een nieuwe episode toe te voegen. Indien gewenst kunt u Attentie aanvinken om er meteen een attentie van te maken.
    Door gebruik te maken van de filters/selectie instellingen kunt u de weergave van het episode naar eigen wens instellen.
  7. Beknopte informatie over de patiënt. Klik op om meer informatie over de patiënt te kunnen zien. Is de uitgebreide informatie zichtbaar, klik dan op om de informatie te verbergen.

  8. Medicatieprofiel widget toont o.a. huidige medicatie. Via deze widget kunt u snel medicatie voorschrijven door op Recept aanmaken te klikken en/of herhalen door medicatie aan te vinken en daarna op Voeg toe aan recept te klikken.

  9. Door op Einde consult te klikken kunt u het consult beëindigen.

Journaal (SOEP)

Algemeen

Vul bij de S, O, E en P-regels de informatie van en over de patiënt in.

Wilt u meerdere regels invoeren bij de SOEP status? Dit kan door aan op Shift+Enter te drukken op het moment dat u naar een nieuwe regel wilt.

U kunt er ook voor kiezen om een nieuwe regel toe te voegen en direct de regel groter te maken zodat u meer overzicht heeft, druk hiervoor aan het het van de regel op Spatiebalk+Enter te drukken. In de grotere regel gaat u met een druk op Enter altijd naar de volgende regel. Wilt u terug naar de weergave van alle SOEP-regels, druk dan op Esc.

Meer tips en informatie over de mogelijkheden van de SOEP-regels vindt u in het hoofdstuk “Contact vastleggen”.

Episode koppelen

Zodra u op de E-regel begint met typen worden de mogelijke ICPC’s zichtbaar, kiest u een ICPC uit de lijst, dan wordt deze bij EPISODE geregistreerd en zal de ICPC gebruikt worden om een episode mee aan te maken of te koppelen als deze al bestaat.

Wilt u de episode aanpassen naar een andere bestaande of nieuwe. Door op menu achter de EPISODE invoer te klikken krijgt u de mogelijkheid om de episode aan te passen.

U kunt, indien gewenst, bij episode de omschrijving van de episode direct aanpassen in het invoerveld.

Achteraf episode koppelen

Om achteraf een episode toe te wijzen aan een contact klikt u op het menu van de betreffende contact. Indien het mogelijk is om een episode aan het contact te koppelen ziet u de optie “Episode” in het menu staan. Klik hierop en kies een van de opties.

Medicatie voorschrijven

Algemeen

Om medicatie voor te schrijven klik u in de “Journaal” tab op Recept aanmaken knop onder de Medicatieprofiel widget of u klikt op de “Medicatie” tab.

Nieuw voorschrift

Wanneer u op de “Medicatie” tab geklikt heeft kiest u voor de “Nieuw voorschrift” tab.

Om een nieuw geneesmiddel voor te schrijven doorloopt u drie stappen:

  1. Geneesmiddel(selectie)

  2. Reden (voorschrijven)

  3. Dosering(/hoeveelheid)

Stap 1: Geneesmiddelselectie

Zoek het geneesmiddel op door bij “Zoek geneesmiddel” de “memocode” in te vullen of een deel van de geneesmiddelnaam in te vullen. Zodra u stopt met typen wordt er gestart met zoeken.

Tip

Om op twee termen in 1 keer te zoeken vult u deze, gescheiden door een %-teken in. Stel u wilt op “Paracetamol zetpillen” zoeken, voer dan het volgende in: para%zetpil. U krijg nu alle geneesmiddelen te zien waar zowel “para” als “zetpil” in voor komt.

Heeft u het gewenste geneesmiddel gevonden, klik op de naam van het middel. De regel krijgt een groene achtergrond als teken dat het middel gekozen is. Klik daarna op de Volgende knop.

U gaat naar de volgende tab.

Stap 2: Reden voorschrijven

Kies, indien aanwezig, de reden van voorschrijven en klik op de Volgende knop.

U gaat naar de volgende tab.

Stap 3: Dosering/hoeveelheid

Vul de dosering, hoeveelheid en andere gegevens in die u aan de receptregel wilt toevoegen.

Let op

Het invullen van de dosering gaat via de WCIA-standaard.

Zodra u alles ingevuld heeft klikt u op de Toevoegen knop, de medicatie wordt toegevoegd aan de Recept widget aan de rechterkant van het scherm.

Wilt u nog een geneesmiddel toevoegen, voer de 3 stappen dan nog een keer uit.

Stap 4: Recept versturen

Wanneer er 1 of meerdere geneesmiddelen voorgeschreven zijn controleert u of er eventueel waarschuwingen in de Recept widget verschenen zijn.

Vink de keuze aan om het recept af te drukken en/of te versturen.

Geef, indien nodig, het recept vrij door “Vrijgeven” aan te vinken. Hierna klikt u op Recept afhandelen om het recept te versturen naar de apotheek.

Uitgebreidere informatie over het versturen van recepten kunt u vinden in het hoofdstuk “Recept afhandelen (versturen/printen)”.

Herhaalmedicatie

Herhaalmedicatie kan direct vanuit het Journaal van de patiënt aangevraagd worden of op “Medicatie” tab vanaf de “Herhalen” tab.

Vink de medicatie aan die u wilt herhalen en klik vervolgens op Voeg toe aan recept. Wanneer je dit doet vanuit het Journaal ga je hierna, automatisch, naar de “Medicatie” tab.

Controleer vervolgens de voorgeschreven medicatie en apotheek. Hierna klikt u op Recept afhandelen om het recept te versturen naar de apotheek.

Medicatie stoppen

Mogelijkheid 1

Medicatie kan gestopt worden door de medicatie te slepen naar het voorschrifttype “Niet geclassificeerd”:

../../_images/wijzig-voorschrifttype.gif

Voorbeeld medicatie verslepen

Er verschijnt vervolgens een pop-up met de vraag of u een stoprecept aan wilt maken. Volg de stappen op het scherm en klik op Opslaan.

Mogelijkheid 2

Een andere manier om medicatie stop te zetten, is door in het medicatieprofiel van de patiënt op het menu achter het geneesmiddel te klikken dat u wilt stoppen.

In het menu dat verschijnt kiest u voor “Stop medicatie”. Er verschijnt vervolgens een pop-up met de vraag of u een stoprecept aan wilt maken. Volg de stappen op het scherm en klik op Opslaan.

Metingen

Invoeren

Metingen worden ingevoerd via de “Metingen” tab. Wilt u protocollen invullen, ga dan naar de “Protocollen.” tab

Tip

Wanneer u met uw muis niet op de “Metingen” tab klikt, maar “erboven” blijft “hangen”, dan krijgt u de de mogelijkheid om direct naar het invoeren van metingen te gaan.

In de Selecteren widget kunt u onder “Losse bepalingen” de bepaling(en) opzoeken waarvoor u meetwaarden wilt registreren:

  1. Zoek de bepaling op

  2. Vink de bepaling aan

  3. Vul rechts in het scherm de meetwaarde in

  4. Herhaal eventueel bovenstaande stappen

  5. Klik op Opslaan om de meetwaarden op te slaan

Voert u regelmatig dezelfde set aan meetwaarden in bij verschillende patiënten, dan is het aan te raden om bij “Bepalingsgroepen” een meetwaarden groepje aan te maken. Klik hiervoor op de Nieuwe groep knop en volg de stappen op het scherm.

Na het aanmaken van de bepalingsgroep kunt u deze aanvinken waarna in het rechter deel van het scherm de bepalingen verschijnen waar u de meetwaarden voor kunt invullen en opslaan.

Uitslagen bekijken

Wanneer u bij de “Metingen” tab kiest voor “Uitslagen” kiest, dan kunt u uitslagen raadplegen.

Standaard worden de uitslagen in tabelvorm zichtbaar. Rechts bovenin de Uitslagen widget kunt u de weergave aanvullen met een lijngrafiek of staafdiagram.

Via Afdrukken kunt u de uitslagen printen, met Exporteren knop kunt u de meetwaarden exporteren als Excel.

Protocollen

Onder de “Protocollen” tab kunt u eigen geïnstalleerde protocollen invullen.

In de Protocollen widget staan de beschikbare protocollen. Klik op het protocol dat u in wilt vullen. Hierna verschijnt in de Protocol widget (rechts op het scherm) het protocol.

Wil u de alle laatste waarden overnemen, klik dan op Laatste overnemen. Zolang u niet op Opslaan klikt kunt u de waarden aanpassen.

Wanneer u op Opslaan klikt wordt het ingevulde protocol opgeslagen.

Tip

  • Achter de vraag/bepaling staat de laatst ingevulde waarde. Wilt u alle historische waarden bekijken, klik dan op .

  • Wilt u de laatste waarde overnemen, die achter de bepaling staat? Klik op de waarde, deze wordt dan automatisch ingevuld.

Verwijzen

Onder de “Verwijzen” tab kunt u op twee manier een verwijzing aanmaken:

Handmatig verwijzen

Kies voor “Handmatig verwijzen” bij de “Verwijzen” tab, of klik op de “Handmatig” tab wanneer u op “Verwijzen” tab geklikt heeft.

Op het scherm staat de brief van instelling 1 klaar om te gebruiken.

Pas de brief aan totdat hij voldoet aan de wensen. Druk daarna op Opslaan om de brief te genereren, printen en op te slaan in het dossier.

Tip

Klik op Invullen om de “placeholders” te vervangen door de uiteindelijke gegevens zoals die in de brief zichtbaar gaan worden.

Wilt u een voorbeeld van de brief zien zonder deze op te slaan, klik dan op de Voorbeeld knop.

ZorgDomein verwijzing

Let op

Voordat u de eerste keer via ZorgDomein gaat verwijzen dient u de opdracht ZORGDOMEININSTELLING uit te voeren om uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Kies voor “ZorgDomein” bij de “Verwijzen” tab, of klik op de “ZorgDomein” tab wanneer u op “Verwijzen” tab geklikt heeft.

Geef vervolgens aan welke episoden, bijbehorende contacten, contra-indicaties en eventuele overige informatie u mee wenst te sturen naar ZorgDomein.

Heeft u dit aangegeven, klik dan op Nieuwe verwijzing maken. ZorgDomein zal in een nieuwe browser tab geopend worden zodat u de verwijzing af kunt maken.

Afsluiten consult en declareren

Een consult kan worden beëindigd door rechts boven op Einde consult te klikken.

Op het moment dat u het consult beëindigd verschijnt het Einde consult scherm, hierin kunt u het consult declareren.

  • Door gebruik te maken van de filters/selectie instellingen kunt u de verschillende instellingen aanmaken om snel te declareren.

  • U kunt de gewenste declaratie aanvinken. Kunt u een declaratie niet vinden, probeer dan de “Zoek verrichting” optie.

  • Het is mogelijk om direct een contant nota te laten maken, een nieuwe afspraak in te plannen, het contacttype aan te passen en het consult op een datum in het verleden vast te leggen.

Wanneer u klaar bent klikt u op de Einde consult knop.

Zelfs wanneer u geen verrichtingen geregistreerd heeft, kunt u het consult/dossier afsluiten door op Einde consult te klikken en vervolgens op Afsluiten in het nieuw verschenen venster.

Wilt u bij het alleen inzien van een dossier het Einde consult scherm overslaan, dan kunt u dit instellen via de opdracht DECLARATIESCHERM.

In het hoofdstuk “Einde consult” kunt u meer informatie vinden over het Einde consult scherm.

Vervolgafspraak maken

Vanuit het dossier kunt u op 2 manieren een nieuwe afspraak maken door:

  1. In het dossier op de AFS knop te klikken kunt u reeds gemaakte afspraken inzien én direct een nieuwe afspraak inplannen, al dan niet via de agenda door op Via agenda te klikken;

  2. In het Einde consult venster door het aanvinken van “Nieuwe afspraak maken”.


Laatst geüpdatet: 21-10-2024 15:06